Routetechnieken

Veel manieren om de weg van A naar B te beschrijven

Een speurtocht of een hike hoort bij Scouting. De lengte en de plaats van zo'n tocht varieert nog wel eens, maar wat bijna al deze tochten met elkaar gemeen hebben is dat de route op een speciale manier is aangegeven of dat er onderweg opdrachten moet worden volbracht. Hieronder zijn een aantal verschillende routetechnieken beschreven.

 

Beschrijving 

De meest bekende manier om een tocht uit te zetten is door de weg te beschrijven met woorden. Je kan dus gewoon lezen waar je naar toe moet. Let wel op dat je goed en nauwkeurig leest. Deze vorm van routebeschrijven lijkt heel makkelijk, maar gaat vaak mis omdat er niet goed gelezen wordt! 

 

Zoeken 

De bekendste tochten waarbij je de weg vindt door sporen te zoeken zijn: 

* krijtspoor of houtskoolspoor 

* woldraadjesspoor of papiersnipperspoor 

* reflectortocht 

Na afloop van de tocht moet je de sporen wel weer opruimen! (of laat het laatste groepje de sporen meenemen.) 

 

Fototocht 

Dit is een leuke route. Van alle kruispunten is een foto gemaakt waarop je de richting ziet waarin je nu moet gaan. Soms zijn er ook opvallende objecten (huis, straatnaambordje, huisnummer, enz.) gefotografeerd. 

 

Smileroute 

Kijk naar de oogjes van het gezichtje. Ga in de richting waar de oogjes naar toe kijken. Bij een huilend gezichtje moet je terug in dezelfde richting als waarvan je kwam. 

 

Knopentocht 

Voor ieder kruispunt dat je tegen komt zit er een knoop in een lang stuk touw. Iedere knoop heeft een eigen betekenis, b.v. halve steek = rechtsaf, dubbele halve steek = rechtdoor, achtknoop = linksaf. 

Op dezelfde manier werkt de kralentocht. Dan heeft iedere kleur een eigen betekenis (b.v. rood = links, geel = rechts, groen = rechtdoor).

 

Strippenkaart 

Bij een strippenkaart moet je altijd van onder naar boven lezen. De lange rechte lijn is de weg die je moet lopen. De korte streepjes zijn de wegen die je niet in moet slaan.

 

Kruispuntenroute 

Ieder kruispunt dat je tegen komt staat getekend. De pijl geeft aan welke weg je in moet. Je komt altijd van onder het getekende kruispunt binnen.

kruispuntenroute

 

Quizroute 

Deze tocht lijkt op de kruispuntenroute. Bij iedere zijweg van het kruispunt staat een letter. Ook staat er een vraag bij met verschillende mogelijke antwoorden. De letter die bij het juiste antwoord staat, is de letter van de weg die je in moet slaan. 

 

Bolletje - Pijltjeroute 

Dit is eigenlijk hetzelfde als de kruispuntenroute. Je komt van de richting waar het bolletje staat. Je moet in de richting van het pijltje.

bolletje/pijltjes route

 

Oleaat 

Het oleaat is een doorzichtig stuk papier of een sheet waarop de route getekend staat. Als je het oleaat op de juiste manier op de kaart legt, dan kan je zo de weg zien die je moet volgen.

 

 


Kijk voor routetechnieken ook bij:

Klik hier om Scoutpedia te openen


 

 

  Bekijk ook Pionieren & Knopen

  Terug naar Technieken

 

 

 

Routetechnieken  Scouting JMC Zoetermeer