Terug in de tijd
Scouting JMC van 1986 t/m 1995
1986: Foto's groepsactiviteiten
40 jaar JMC
In 1986 bestond Scouting JMC 40 jaar.
Het jubileumjaar begon in februari met een gezamenlijke opkomst in buurtcentrum Rakkersveld. In mei volgde een groepsweekend in Leiderdorp en in september was er een reünie.
Als afsluiting van het jubileumjaar werd een revue in de Graanschuur gehouden. In een scoutingreis om de wereld vertolkte elke speltak een land door middel van een toneelstukje of liedje.
Als aandenken kreeg iedereen het JMC-insigne.
Met "We are the world" werd de revue afgesloten.
1987:
Verbouwing Groepshuis
Scouting JMC werd steeds groter en in 1987 was het nodig het groepshuis uit te breiden. Dit was echter alleen mogelijk door middel van privatisering.
1988:
Boomplantdag
Scouting Nederland vraagt aandacht voor het milieu.
De Chute
Op 4 juni 1988 was de officiële opening van het verbouwde groepshuis door wethouder Mevr. L. Huizer. Het groepshuis kreeg de naam: "De Chute", van de parachute van John McCormick en vanwege het puntdak dat het gebouw had.
In 1988 kwamen er twee nieuwe speltakken bij Scouting JMC. In mei begonnen de Bevers, voor jongens en meisjes van 5 tot 7 jaar en in oktober werden de Pivo's opgericht voor jongeren van 17 tot 21 jaar. Zij begonnen als Stoffel 5-stam. Later veranderde dit in Klavertje 4-stam en nog later in gewoon Pivo's.
1989: Foto's groepsactiviteiten
Ballenweekend
Op 10 en 11 juni 1989 werd het eerste leidingweekend gehouden.
Nadat iedereen door een doolhof van 2250 ballonnen was gegaan kwamen ze bij 'het Balletje' aan. Hij was zijn broertje kwijt en vroeg de leiding + bestuur hem te helpen zoeken.
Verkleed als bal gingen ze toen op pad... boodschappen doen voor het avondeten in het Stadshart.
Na het koken, toneelstukjes bij het kampvuur, dropping, ballenroof en de ochtendgym
werd uiteindelijk broertje bal gevonden.
1990: Foto's groepsactiviteiten JMC-Nieuwsberichten
JMC-revue 'NEGEN'
In november 1990 hield Scouting JMC in het Alfrink College een revue.
De titel 'Negen' had niet alleen betrekking op het aantal speltakken maar vooral op het aantal bestuursjaren van voorzitster mevrouw Joop Venis-de Jager (Sameo) die na 9 jaar afscheid nam van JMC. Naast het zilveren waarderingsteken van Scouting Nederland en de titel van erevoorzitter kreeg zij een miniatuur van het grote revue-decor.
Henk Akkermans (Jomico) nam de voorzittershamer over.
1991: Foto's groepsweekend JMC-Nieuwsberichten
45 jaar JMC
Op 14 en 15 september 1991 vierde JMC haar 45-jarig bestaan met een groepsweekend op kampeerterrein Staelduinhoeve in 's-Gravenzande
's Avonds kampvuur met toneelstukjes, muziek en het afscheid van Trudy Slotboom.
Tijdens het weekend vond ook het jaarlijkse overvliegen plaats
1992: Foto's groepsactiviteiten JMC-Nieuwsberichten
Zomerkamp Florkator
Van 6 tot en met 12 juli 1992 organiseerde Scouting JMC samen met de andere Zoetermeerse scoutinggroepen en Doewiets een groots zomerkamp voor 600 Zoetermeerse kinderen in het Van Tuyllpark. Het kamp was één van de evenementen in het Floriadejaar.
Het kamp heette Florkator naar het boek van Jan Terlouw: Koning van Katoren. Dit boek vertelt het verhaal van een land dat kampt met tal van problemen op het gebied van natuur en milieu. De regerende volwassenen doen weinig om deze problemen op te lossen. Een jongen, Stach, slaagt erin zeven bijna onuitvoerbare opdrachten tot een goed resultaat te brengen. Hij maakt van het land Katoren een leefbaar land en wordt zelf tot koning gekroond.
Op 6 juli 1992 opende burgemeester Van Leeuwen het grootse kamp officieel
Vervolgens gingen de 600 onderdanen van het (droom)land Florkator elke dag in 4 leeftijdsgroepen aan de slag met een nieuwe opdracht
De elfen (4 t/m 6 jaar), zigeuners (7 t/m 11), ridders en hofdames (12 t/m 14 jaar) en de reuzen (15 t/m 18 jaar) hadden ieder hun eigen terrein in Katoren
Tijdens het kamp werd door iedereen gewerkt aan het grootste spandoek waarmee we in het Guinness Book of Records kwamen.
Leidingweekend
In 1992 werd het tweede leidingweekend gehouden in Wateringen. Tijdens dit weekend werden er nieuwe leidingteams en speltakken gevormd. Zo hielden de Warbossenkring, Moeraskikkerkring, Rimboehorde en Welpenhorde op te bestaan. Voor kinderen van 7 tot 10 jaar kwamen er de Kabouters (meisjes), Welpen (jongens) en Esta's (gemengd). Verder werden de Senior Scouts opgericht voor jongens en meisjes van 13 tot 15 jaar, op deze manier bleven de meisjes minder lang bij de Padvindsters en de jongens minder lang bij de Verkenners waardoor het leeftijdsverschil niet te groot werd. Ook de Rowans en Sherpa's verdwenen en werden vervangen door de Explorers, een gemengde tak voor 15 tot 17 jarigen.
Als dank voor de vrijwillige inzet bij Scouting JMC kreeg iedereen een echte JMC-trui.
1993: Foto's groepsactiviteiten JMC-Nieuwsberichten
1994: Foto's JMC-Nieuwsberichten
Kleurenweekend
In 's-Gravenzande werd op 27 en 28 augustus 1994 wederom een leidingweekend gehouden, dit keer met als thema kleuren.
In 1994 nam Ed Peters de functie van voorzitter van Henk Akkermans over.
1995: Foto's groepsactiviteiten JMC-Nieuwsberichten
Wereld Jamboree
Van 1 t/m 11 augustus 1995 nam Scouting JMC deel aan de Wereld Jamboree, die dat jaar in Dronten, Flevoland werd gehouden. Onder het motto 'Future is now' hielden zo'n 30.000 scouts van 120 verschillende nationaliteiten zich bezig met de natuur, het milieu, theater, dans en muziek. Bovenal maakten de 14 tot 18 jarigen kennis met andere culturen en ervaarden ze hoe het is om internationaal samen te werken.
De 34 jeugdleden en 4 leiders van 8 scoutinggroepen uit het District Delfland kregen de naam: Van Gogh Troep, naar de bekende schilder. Vanuit JMC waren dat 7 jeugdleden en 3 leiders. Ook waren er nog 6 JMC-ers als medewerker op de Wereld Jamboree actief
Het kampterrein van de Van Gogh Troep was een klein museumpje met zelfgemaakte schilderijen van de bekende schilder
Het naambandje, insigne en de sticker van de Van Gogh Troep
De Vrijbuiters
Op 23 september 1995 volgt de oprichting van een nieuwe speltak: De Vrijbuiters, voor jongens en meisjes van 9 t/m 21 jaar met leer-, aandachts- en contactproblemen.
De Vrijbuiters is een unieke speltak binnen Scouting Nederland.
Vrijwilligersprijs
In 1995 is Scouting JMC genomineerd voor de vrijwilligersprijs vanwege het speciale project voor kinderen met leerachterstanden en opvoedingsproblemen. Zonder die extra aandacht zou het niveau van de scoutingactiviteiten voor deze kinderen te hoog zijn gegrepen.
De geschiedenis van Scouting JMC. Klik op een pijl om terug in de tijd te gaan naar...
1946 t/m 1955 1956 t/m 1965 1966 t/m 1975
1976 t/m 1985 1986 t/m 1995 1996 t/m 2005
Terug
in de tijd
Scouting
JMC Zoetermeer